17. nov. 2013

Risotto


Dette var så godt at jeg må dele gleden.
Ganske få ingredienser og relativt lettgjort. Kan f.eks tømme oppvaskmaskinen eller sende en hyggelig sms til noen mens det putrer og godgjør seg.

Jeg hadde ikke fenikkelfrø eller persille (bare "havesyre" til pynt), men ble godt alikevel. Tenker både fisk og kylling eller godt brød passer til, men vi synes den var nok i seg selv. (Men har nesten alltid over olivenolje og hampfrø på talerkenen, for å få mer av det sunne og gode. Da metter det også mer.)

Tok to medium fenikkel og sjalottløk til 3 dl ris, for å få mer grønnsaker. Og så jukset jeg med væsken da jeg bare kokte vannet i vannkoker og la i en halv buljonterning første gang jeg helte på vann.
Mmmmmm!


Fenikkelrisotto med sitron (ala Vegetarbloggen!!)

Ingredienser til to porsjoner
  • 6 desiliter grønnsakskraft eller vann med økologisk buljongpulver
  • 1 fennikel
  • 1 sjalottløk
  • 1 sitron
  • 1 teskje fennikelfrø
  • 2 spiseskjeer olivenolje
  • 2 desiliter risottoris
  • 2 spiseskjeer vegansk margarin
  • Salt og pepper
  • Pinjekjerner og persille til servering
Framgangsmåte: 
Varm opp grønnsakskraften og hold den cirka ved kokepunktet til du skal begynne å koke risottoen. Skjær fennikel i mellomstore (el. små) biter. Finhakk sjalottløk. Riv skallet av sitronen. Knus fennikelfrøene i en morter eller kaffekvern. 
Varm opp oljen til medium/høy varme i en gryte. Ha i fennikel og løk og la det surre i noen minutter. Rør inn knuste fennikelfrø og ris og la det surre i noen minutter til. Hell på cirka to desiliter av grønnsakskraften og la den koke inn. Gjenta til risen er mør. Pass på at det ikke blir for mye væske. 
Vend inn halvparten av sitronskallet og margarinen. Smak til med salt og pepper, tilsett eventuelt litt sitronsaft også.
Server risottoen med en gang. Topp den med resten av sitronskallet, pinjekjerner og persille.
Gode, generelle tips til risotto finnes også her i oppskriftsinnlegget på Vegetarbloggen.com.

Ps.
En annen god kominasjon er klassikeren asparges og parmesan!
Vi bruker da en bunt asparges (i småbiter) til 2-3 (litt store) sjalottløk og 2-3 dl risotto (5-7 dl vann, se an). Samme fremgangsmåte. Før servering vender man inn noen ss smør og revet parmesan. Å!




Ingen kommentarer: